Virkattu keittiöliina

 

Virkattu bamboo-keittiöliina

IMG_3549

Bamboo-keittiöliina on mukava ja helppo virkata ja se syntyykin muutamassa illassa. Lanka on miellyttävän tuntuista, värivalikoimaa riittää ja tulosta syntyy. Bambuliinat jakavat mielipiteitä, toiset pitävät, toiset taas ei, me Taika-toimituksessa liputamme näiden liinojen puolesta ja siksipä vinkkaammekin helpon ohjeen, jossa nerokkainta on, raidallisuudesta huolimatta langanpäättelyiden vähäinen määrä. Annahan palaa ja virkuta oma rättidesign!

IMG_3069

Bamboo-rättitarvikkeet
– bambulankaa, esimerkiksi Bommix Bamboo Hjertegarn
– 4 mm virkkuukoukku tai käsialan mukaan
– neula ja sakset

Valmiin työn koko noin 20 x 20 cm

Mallivirkkaus
Työ virkataan pylväillä tasona eli edestakaisin virkkauksena. Kerrokset aloitetaan kahdella ketjusilmukalla. Pylväät virkataan edellisen kerroksen pylväsväleihin niin, että langankierron jälkeen koukku viedään edellisen kerroksen kahden pylvään välistä, jonka jälkeen pylväs tehdään loppuun normaalisti.

virkkausvedos_lopullinen-3

Ketjusilmukka (kjs)

IMG_3072

Aloitus

Aloitus: Virkkaa ketjusilmukoita haluamasi pätkä (malli: 30 kjs)

virkkausvedos_lopullinen

Pylväs (p)

IMG_3079

1 krs

1 krs. Virkkaa 2 ketjusilmukkaa (kerroksen ensimmäinen pylväs). Virkkaa jokaisen aloitusketjun ketjusilmukkaan pylväs.

IMG_3085

2 – 3 krs

2 – 3 krs. Mikäli vaihdat väriä katso 4 krs. Virkkaa kaksi ketjusilmukkaa (kerroksen ensimmäinen pylväs). Virkkaa jokaisen edellisen kerroksen pylväsväliin pylväs. Katso mallivirkkaus.

IMG_3097

Värinvaihto

IMG_3099

Värinvaihto

4 krs. Virkkaa viimeinen pylväs normaalisti, mutta jätä viimeinen silmukan läpivienti tekemättä. Ota uusi väri koukulle ja vedä se pylvään viimeisen kahden lankalenkin läpi. Jatka virkkaamista virkkaamalla jokaisen edellisen kerroksen pylväsväliin pylväs. Älä katkaise lankoja.

IMG_3105

Jatka virkkaamista ohjeen mukaan. Mallirätissä värinvaihto tehdään kolmen kerroksen jälkeen.

Jatka virkkaamista ohjeen mukaan ja vaihda väriä 4 krs. kerrotulla tavalla. Mallirätissä kolme vihreää, kolme sinistä ja kolme harmaata kerrosta.

 

Saman värisen raidan virkkaaminen,
(esim. vihreä ja vihreä)
Virkkaa viimeinen pylväs normaalisti, mutta jätä viimeinen langan läpivienti tekemättä. Vedä aiemman saman värisen kerroksen lankaa reunaa myöten koukulle (vihreä) ja jätä lanka reunan suuntaiselle kevyelle lenkille. Älä kiristä liikaa, jotta reuna ei mene kuprulle.  Vedä lanka pylvään viimeisen kahden lankalenkin läpi ja tarkista, että lenkki ei ole liian kireä tai löysä. Virkkaa kerros loppuun normaalisti ja vaihda väriä yhden tai kolmen kerroksen välein.

Reunus

IMG_3108

Reunus

IMG_3111

Reunus

Kun virkkaus on neliön muotoinen (3 vihreää, 2 sinistä ja 2 harmaata raitaa) virkkaa koko rätin reunaan kiinteitä silmukoita. Virkkaa ketjusilmukkalenkkeihin (rätin sivut) kaksi kiinteää silmukkaa. Kiinteät silmukat peittävät reunan lankalenkit. Virkkaa jokaiseen ketjusilmukkaan (rätin aloitus) ja silmukkaan (rätin lopetus) yksi kiinteä silmukka. Virkkaa kulmissa 5 kiinteää silmukkaa. Sulje reunus piilosilmukalla.

Nirkkoreuna

IMG_3114

Nirkkoreuna

Virkkaa kaksi ketjusilmukkaa sulje lenkiksi seuraavaan silmukkaan piilosilmukalla. Siirry piilosilmukalla seuraavaan silmukkaan ja virkkaa kaksi ketjusilmukkaa. Sulje lenkiksi seuraavaan silmukkaan piilosilmukalla ja jatka koko reunuksen matkalta. Katkaise lanka ja päättele kaikki langanpäät huolellisesti neulan avulla. Pese rätti pyykinpesukoneessa lankavalmistajan ohjeen mukaan ja ota rätti käyttöön tai anna lahjaksi.

IMG_3549

kolmiraitainen Bamboo-liina

IMG_3553

Yksraitainen Bamboo-liina

IMG_3563

Erilaisia Bamboo-liinoja

Bambulangasta virkattu bamboo-liina on mainio joululahja. Liinan sävyt voi valita oman maun tai lahjan saajan sisustukseen sopivaksi. Pakkaa valmis liina vaikka hillopurkkiin, tee etiketti sekä kirjoita käyttöohje kauniiseen lappuun.

IMG_3534IMG_3540IMG_3538 IMG_3540 IMG_3543 IMG_3545

Meidän käyttöohjeessa lukee näin:

Bamboo-keittiöliina
Käytä kuten muitakin liinoja, pyyhi pölyt ja pinnat, putsaa, hankaa ja puhdista. Elämää nähneen rätin voi heittää pesukoneeseen (vältä huuhteluainetta) tai keittää kattilassa puhtaaksi. Mitä enemmän käytät, sitä paremmaksi liina muuttuu. Antibakteerinen, nopeasti kuivua bamburätti -tehty rakkaudella!

47 vastausta artikkeliin ”Virkattu keittiöliina

 1. Lena Holmström

  Pakko virkata ensin itselle ja ehkä sitten lahjaksi. Olisi ekologisesti oikea teko olla käyttämättä niitä melkein kertakäyttöliinoja jotka aina haisee pahalle

  Vastaa
 2. Suvikukka

  Ekologisuus kunniaan! 🙂 Samoista langoista voisi sitten tehdä patalaputkin. Anoppi sanoo heittävänsä kuluneet patalaput pesään, eli varmaan nämäkin keittiöliinat voisi tiensä päähän tullessaan polttaa.

  Vastaa
 3. hulamaja

  Bambuliinat on käytössä tosi ihania ja imukykyisiä! Ihana ohje tämä, ja kiva tuo ”paketointivinkki”!

  Vastaa
 4. Sanna

  Minä olen siirtynyt lähes kokonaan virkattuihin tai neulottuihin tiskirätteihin. Niitä tarvitaan aina lisää!

  Vastaa
 5. tiiti66

  Olen vähän skeptinen näiden virkattujen tiskirättien suhteen; ainakin lahjaksi annettaessa mistäs saaja tietää että on tiskirätti eikä esimerkiksi vähän epäonninen pöytäliina tai patalappu. No, nyt kyllä kokeilen itse ensin omassa käytössä, josko oppisin käyttämään….

  Vastaa
 6. Vilkku

  Itse olen tehnyt bamburättejä neulomalla korinpohjaneuletta. On hyvä ja helppo käyttää, peseminen on helppoa ja ihana pikkulahjaidea! 🙂

  Vastaa

Vastaa