Marmorointi Easy Marble -väreillä

marmorointi-ohjeMarabu Easy Marble -värit ovat liuotinpohjaisia värejä ja näin ollen värit “kelluvat” veden pinnalla. Marmorointi kaikessa lyhykäisyydessään tapahtuu tipauttamalla väriä veden pinnalle pullon “pipettisuulla” ja kuvioimalla tikun avulla väripintaa. Kuvioidun pinnan läpi painetaan koristeltava esine, jolloin marmorointikuvio siirtyy esineeseen. Easy marble -marmorointiväreillä voidaan marmoroida muun muassa muovia, styroksia, lasia, puuta, paperia, pahvia, metallia ja akryylia. Marmorointikuvio tulee parhaiten esille vaaleilla pinnoilla.

1. Liuotinpohjaisia värejä käytettäessä kannattaa marmorointiallas vuorata muovilla. Kastaen marmoroitaessa kannattaa marmorointialtaaksi valita korkea astia, kuten maitopurkki tai maljakko, joka ei ole halkaisijaltaan kovin paljon marmoroitavaa esinettä suurempi. Työvaihekuvissa on käytetty muovipussilla suojattua maljakkoa.

2. Laita astiaan kädenlämpöistä vettä. Anna veden seistä purkissa huoneenlämmössä vähintään puolituntia ennen marmorointia, sillä on tärkeää että vesi ja väri ovat täysin saman lämpöisiä. Jos vesi on liian kylmää tai kuumaa, kalvottuu marmorointiväri liian nopeasti veden pinnalle.

3. Ravista purkkeja kunnolla ennen käyttöä, jotta väri ja liuotinaine menevät kunnolla sekaisin. Tiputa veden pinnalle suoraan pullosta muutama tippa väritöntä väriä. Väritön ”väri” toimii samoin kuin muutkin värit. Sen käyttö on suositeltavaa, mutta ei pakollista. Väritön väri selkiyttää marmorointikuviota. Tiputa seuraavaksi muutama tippa värillistä väriä niin, että tipat osuvat eri kohtiin toisiinsa nähden. Lisää halutessasi vielä toista sävyä. Värittömän lisäksi kannattaa käyttää vain 1 – 2 kahta värisävyä. Toimi rauhallisesti, mutta nopeasti, jotta värit eivät ehdi muodostaa kalvoa veden pinnalle.

4. Tee välittömästi puutikulla kuvioita väripintaan liikuttamalla tikkua hitaasti eri suuntiin joko pyörivin tai edestakaisin suuntautuvin liikkein.

5. Upota marmoroitava esine veden alle välittömästi kuvioinnin jälkeen. Voit kastaa esineen nopeasti suoralla liikkeellä tai hitaasti pyörittäen ja laskemalla samaan aikaan esinettä. Nosta marmoroitunut esine väriseoksesta ja anna kuivua. Marmoroitaessa Easy Marble -väreillä paperia on paperin suositeltava maksimikoko A5 ja altaan koko paperia hieman suurempi. Aseta paperi veden pinnalle välittömästi värien kuvioinnin jälkeen ja anna värien imeytyä hetken. Nosta paperi varovasti pois veden pinnalta ja anna kuivua.
6. Ennen uuden esineen tai paperin marmoroimista poista edellinen väri astiasta ”pyyhkimällä” sitä paperin tai puutikun ympärille kiertäen, sillä jähmettyessään väri tekee kalvon veden pinnalle. Älä kaada väri-vesiseosta viemäriin. Mikäli värit alkavat usean marmorointikerran jälkeen kalvottua, vaihda vesi ja jatka marmorointia ohjeen mukaan.

Vinkki! Canson Imagine -paperi soveltuu marmorointiin.
» Paperit Askartelijassa

» Taika-lehti on käsitellyt aihetta numerossa 8/2014

» Marmorointivärit Askartelijassa

Vastaa