Ruusuiset geelikynttilät

Geelikynttilöiden hehkussa on ihastuttavaa taikaa. Kynttilöiden läpikuultavuus saa liekin hehkumaan todella kauniisti ja tuo kynttilänvalon esiin aivan toiseen tapaan kuin tavallisissa kynttilöissä.


Geelikynttilöiden uusi aikakausi
Geelikynttilöiden kulta-aika sijoittuu 2000-luvun alkuun. Suosionsa huipulla geelikynttilät saivat myös hieman huonon maineen, kun öljymäinen geeli palaessaan nesteytyi hyvinkin nopeasti ja kuumeni erittäin kuumaksi ja aiheutti näin ollen vaarallisia allaspaloja. Mutta onneksi noista ajoista on tultu eteenpäin ja nykyään myynnissä olevan kynttilägeelin ominaisuuksia on kehitetty ja muokattu huomattavasti paremmaksi. Nykyään myynnissä oleva kynttilägeeli ei enää nesteydy niin paljoa, eikä kuumene niin kuumaksi, joka lisää siitä valmistettujen kynttilöiden paloturvallisuutta.

Geelikynttilöiden valmistaminen

Geelikynttilän valmistamiseen tarvitset kynttilägeeliä, suorareunaisen tai ylöspäin levenevän lasiastian, vahatun sydänlangan, puutikkuja, sulatusastian ja vesihaudeastian sekä kannen ja koristeluun Cernit-massaa, koristehiekkaa ja hyvää joulua -ääriviivatarra.

1. Tee haluamiasi koristeita Cernit-massasta. Lasin sisälle eli geelin joukkoon tulevat koristeet kannattaa pitää aika matalina. Malliruusut on tehty niin, että ohueksi rullattu pötkö on litistetty ja kierretty löyhälle rullalle. Koveta Cernit-massakoristeet kotiuunissa ohjeen mukaan ja anna jäähtyä.

2. Hiilivetypohjainen kynttilägeeli on myrkytöntä, hyytelömäistä ja väritöntä geelimäistä parafiiniöljyä ja sen sulamispiste on 70 °C. Sulata tarvitsemasi määrä kynttilägeeliä vesihauteessa.  Pidä kattilankansi lähettyvillä, jotta voit tarvittaessa tukahduttaa mahdollisesta ylikuumenemisesta aiheutuvan palon. Varo, ettei massan sekaan joudu sulattaessa vettä, sillä se tekee geelin sameaksi. Kynttilägeelistä tulee sulamisen aikana hieman tuoksua, joten sulatus kannattaa tehdä ilmastoidussa tilassa.

3. Kasta vahatun sydänlangan metallipää sulaan kynttilägeeliin ja aseta se keskelle lasin pohjaa. Anna geelin jähmettyä hetki, jolloin sydänlanka pysyy hyvin paikoillaan lasin pohjassa. Kaada koristehiekkaa lasin pohjalle. Koristehiekan tulee olla kivestä eli palamattomasta materiaalista tehtyä.
Asettele Cernit-koristeet hiekkaan.

4. Aseta lasi tasaiselle ja kuumuutta kestävälle alustalle, johon kynttilän voi myös jättää rauhassa jähmettymään. Kaada sula kynttilägeeli varovasti lasiin.

5. Tue sydänlanka kahdella puutikulla kulkemaan keskellä lasia. Anna geelin jähmettyä rauhassa tasaisella alustalla. Katkaise sydänlanka sopivan mittaiseksi vasta kun geeli on jähmettynyt. Lisää halutessasi lasin ulkopuolelle koristeita, kuten hyvää joulua ääriviivatarra. Myös mahdollisen kannen voi koristella Cernit-ruusulla.

Kun poltat valmista geelikynttilää, huomio että se palaa kokonaisuudessaan kauan, mutta sitä ei tulisi polttaa yhdellä kertaa kuin 1,5 – 2 tuntia, ettei lasi kuumene liikaa. Polta geelikynttilää palamattomalla alustalla ja muista, että geeli on polttavan kuumaa ja samoin kuumenee myös lasi. Älä milloinkaan jätä geelikynttilää palamaan vartioimatta. Säilytä geelikynttilät pystyasennossa huoneenlämmössä. Lopeta kynttilän polttaminen kun kynttilän pohjalla oleva koriste tulee esiin. Poltettuasi kynttilän lasin voi pestä ja käyttää uudelleen.

 

6 vastausta artikkeliin ”Ruusuiset geelikynttilät

Vastaa